Автор: Диди Иванова

Дали да изглеждаме красиви означава да си сложим поредната доза грим – химикали, чието действие върху здравето е от противоречив характер?Парабените, триклозанът, натриевият лаурил и много други са само малка част от вредните вещества, които се използват в съвременната козметика – за да съхранят продукта, да му придадат пяна, цвят и пр. Някои от тези химикали са канцерогенни, други нарушават хормоналния баланс и всичко това се натрупва в клетките на тялото ни с времето.
Разбира се, тези продукти могат да ни разкрасят, но те са нищо сравнение с нашата истинска, вътрешна красота. Тя, обаче, е продукт на един богат на естествени вещества хранителен режим, на ежедневни упражнения, на справяне със стреса и минимизиране на токсините, които попадат в тялото ни. Природата все още ни дарява с всички възможни съставки, които могат да нахранят всяка клетка на тялото ни, да ни облекчат и да ни накарат да се чувстваме красиви.

1.  Хидратация отвътре-навън
Изпивайте по 6-8 чаши вода дневно и яжте богати на вода храни. Включете в хранителния си режим зелени сокове и шейкове, салати и плодове. Съобразете се със сезона и климата, но се опитайте да се храните с повече необработена, сурова храна. Колкото по-хидратиран е организмът ви, толкова по-малко токсините ще се задържат в него. Идеалното средство да започнете деня е с чаша топла вода и сок от половин лимон в нея.
2.  Здравословните мазнини
Всяка от трилионите ни клетки е изградена от мембрана, която в същността си е мазнина. Мазнината е задължителна за здравето ни, тъй като тя обработва мастно-разтворимите витамини А, К, Е и Д, смазва ставите, спомага за добрата работа на клетките и е ключ към здравите коса и кожа. Изполвайте естествените мазнини като зехтин, лен, кокосово масло и др., но никога не ги загрявайте дълго. Авокадото е идеален източник на естествени мазнини, а съдържа и големи количества вода – до 70%.
3.  Сънят е здраве и красота
Дълбокият и здрав сън определено възстановява клетките и отново сме красиви. Спете между 6 и 9 часа на нощ. Преди да заспите оставете задачите и просто релаксирайте с хубава книга, добра поезия, релаксираща музика… Заспете в настроение, за да се събудите в настроение.
4.  Движението
Физическата активност има много ползи – тя повишава нивата на серотонин и окситоцин в тялото, които ни карат да се чувстваме по-добре. Красотата е здраве, но и здравето е красота. Движението доставя на клетките в тялото ни кислород. Той премахва бактериите и вирусите и тялото се изчиства по естествен път. Движението стимулира лимфната система като отделя голямо количество токсини през кожата когато се потим.
5.  Стрес = 0
Независимо дали преживявате стрес за кратко или за дълго, той винаги освобождава хормони като адреналин и кортизол. Макар и те да са много полезни в кризисни ситуации, ако стоят в кръвта ни по-дълго време, те карат тялото да старее. Затова си подарявайте масаж, обърнете се към етеричните масла, правете йога и медитация, ходете в планината на разходка…
6.  Използвайте естествена козметика
Научете се да създавате сами козметиката си – авокадо и лимон, банан и мед, зелен чай и много други масла и витамини могат да се комбинират така, че да създадете естествен продукт. Може да използвате и предложенията, които вече са на пазара. Ние препоръчваме за кожа и коса.

Прочети още →
Автор: Руслана Тончева

Хиалуроновата киселина, известна като HA, е естествена съставка на кожата, която има много важни функции, включително задържането на влага, възстановяването на тъканите и свързването на  структурните компоненти на кожата колаген и еластин, както и подпомагане на защитната бариера срещу микроорганизми. Тя се среща в най-високи концентрации в течностите в очите и ставите. Там тя действа като лубрикант и омекотяваща „възглавница“ в ставите и други тъкани. 

В последните години една от най-интересните ползи на хиалуроновата киселина е положителният ѝ ефект в борбата със страеенето на кожата. Как става това? Една от основните причини за стареенето на кожата е дехидратацията, а ролята на хиалуроновата киселни в борбата с нея е от голямо значение. Тя задържа влагата в кожата и съдава обем и плътност. Младата кожа съдържа много хиалуронова киселина, но с напредване на възрастта хиалуроновата киселина в нея намалява значително, което води до загуба на еластичност на кожата и появата на признаците на стареене. Хиалуроновата киселина играе важна роля за забавянето на стареенето на кожата със своята уникална способност не само да овлажнява, но и да задържа влагата (1000 мл вода на всеки грам хиалуронова киселина). Важно е да се знае, че само хиалуроновата киселина с ниско мулекулно тегло (между 100 000 и  300 000 далтона) достига да дълбоките слоеве на кожата, за да регенерира структурата ѝ. Тя стимулира кожата да започне да произвежда отново собствените си молекули.

Хиалуроновата киселина е естествен гликозаминогликан (полизахарид, важен компонент на свързващите тъкани) и може да бъде извлечена по два начина: от животински тъкани (например от гребени на петли) и чрез биотехнологични методи, които използват растителни суровини (например цвекло и пшеница). Вторият метод се използва за производството на био хуалуронова киселина и е предпочитан, тъй като минимизира алергичните реакции.  

Хиалуроновата киселина е също така „умен“ поддържащ елемент, тъй като може да коригира скоростта на влагопоемане на кожата според различните сезони.

Как да я прилагаме:
За разлика от колагена, хиалуроновата киселина може да прониква в горните слоеве на епидермиса. Когато се използва в крем или серум за локално приложение, хиалуроновата киселина формира въздухопропусклив слой и прониква в кожата, като по този начин задържа влагата, подобрява еластичността и хидратацията на кожата и ѝ придава младежки вид.
Как да изберете подходящ крем или серум:
- Предпочитайте хиалуронова киселина от биотехнолично производство пред тази от животински произход.
- Избягвайте кремове и серуми с HA, които съдържат алкохол, парабени, сулфати или други съставки, които са вредни за кожата и ще противодействат на полезните свойства на хиалуроновата киселина.

Препоръчвам ви следните био продукти с хиалуронова киселина: 
- Lavera – Ревитализираща маска Дива Роза
- Lavera – Подхранващ околоочен гел Дива Роза
- Dr. Scheller – Дневен крем против първи бръчки
- Dr. Scheller – Нощен крем против първи бръчки

Ако сте харесали тази публикация я споделете с приятелите си.

Бяхме ли ти полезни? Абонирай се за още тук.

* задължителни полета

Прочети още →
Автор: Боряна Златева

Много е изписано относно сертификатите за натурална и био козметика. Независимо от това за повечето потребители не винаги е лесно да се ориентират в изискванията на различните стандарти. Дори за нещо относително просто като процента био съставки в козметичните продукти, често има недоразумения, тъй като този процент се представя на опаковките по различен начин в зависимост от сертифициращата организация. 

Ще се опитаме да внесем малко яснота с кратка поредица от инфографики, чрез които в синтезиран и достъпен вид да представим най-важната информация за основните сертификати, които можете да срещнете върху опаковките на продуктите.

Тук е мястото да направим две важни уточнения. 
1. На сертифициране подлежат само съставките от био земеделие (растителни и етерични масла, екстракти и др.). Водата, минералите, солите, които са безспорно натурални, не може да се сертифицират като „био съставки“, защото не са продукт на земеделието.
2. Доста разпространено е схващането, че био козметиката е нещо различно от органичната козметика. Всъщност става въпрос за едно и също, разликата е само в произхода на използвания термин – „био“ от френски/немски и „органик“ (или „органичен“) от английския език.
Ако сте харесали тази публикация, я споделете с приятелите си.

Бяхме ли ти полезни? Абонирай се за още тук.

* задължителни полета

Прочети още →
Автор: Боряна Златева

Ако сте харесали тази публикация, я споделете с приятелите си. 

Бяхме ли ти полезни? Абонирай се за още тук.

* задължителни полета

Прочети още →
Автор: Боряна Златева

„История на козметиката“ е образователно филмче с иновативен подход, създадено от неправителствените организации The Story of Stuff Project и Campaign for Safe Cosmetics.
Филмчето разглежда въпросите:
- Какво всъщност съдържат козметичните продукти.
- Защо големите компании използват толкова много химикали в производството на козметика.
- Доколко в действителност имаме избор, когато търсим безвредни продукти за себе си и за семейството си.

Ако сте харесали тази публикация, я споделете с приятелите си.

Бяхме ли ти полезни? Абонирай се за още тук.

* задължителни полета

Прочети още →
Автор: Боряна Златева
Парабените са синтетични консерванти, които се срещат в най-разнообразни продукти, като храни, фармацевтични продукти, козметика, продукти за лична хигиена като дезодоранти, хидратиращи кремове и лосиони, шампоани. Най-разпространените парабени са метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен и бутилпарабен. Парабените позволяват на кремът ви за лице да оцелее в шкафа месеци и дори години, но те също така проникват в организма през кожата, когато използвате такива продукти. Парабените имитират действията на някои хормони в тялото и могат да доведат до нарушения във функциите на ендокринната система.
1) Какво всъщност представляват парабените?
Парабените са химични съединения, естери на пара-хидроксибензоената киселина, от която произлиза и името им. Най-често срещаните парабени са метилпарабен (E218), етилпарабен (E214), пропилпарабен (E216) и бутилпарабен. По-рядко се срещат разновидностите изобутилпарабен, изопропилпарабен, бензилпарабен и техните натриеви соли.
Парабените са консерванти с бактерицидни и фунгицидни свойства и се влагат в козметиката, за да удължат срока на годност на продуктите. Тези съединения и техните соли могат да се срещнат в най-разнообразни козметични продукти и продукти за лична хигиена, в това число шампоани, балсами, почистващи продукти за лице, кремове, гелове за бръснене, автобронзанти, грим, пасти за зъби, дезодорани, фармацевтични продукти, дори в храни. Като консерванти те са много ефективни и много евтини, поради което се срещат в огромен брой продукти.
Ефективността им като консерванти, ниската им цена и дългогодишната им употреба обясняват широкото разпространение на парабените. Тяхната употреба обаче става все по-спорна.
2) Защо парабените в козметиката поражда толкова спорове?
До неотдавна се считаше, че парабените са напълно безвредни и алергичните реакции към тях са много редки. Някои по-съвременни изследвания обаче пораждат съмнения дали това наистина е така.
Проучванията сочат, че, приложен върху кожата, метилпарабенът може да взаимодейства с UVB лъчите и това да засили ефекта на стареене и ДНК увреждането. Освен това при алергични хора парабените могат да предизвикат дразнене на кожата, контактен дерматит и розацея.
В последно време употребата на парабени в козметичните продукти поражда и други тревоги. Парабените слабо имитират ефектите на естрогена, което е от особено значение при жените. Въпреки че всички жени имат нужда от този хормон за някои нормални функции на организма и недостигът му може да доведе до проблеми с менструацията и фертилитета, излишъкът на естроген може да има негативни ефекти. Добре известно е, че естрогенът играе основна роля при възникването, развитето и прогресията на рака на гърдата. При наличие на ракови образувания естрогенът може да стимулира растежа им и да възпрепятства успешното лечение.
3) Рак на гърдата
От 1998 г. насам редица изследвания сочат тревожни данни за възможна роля на парабените при развитието на рака на гърдата, тъй като те притежават естрогенни свойства.
Според доклад на Университета Корнел (Cornell University) постоянно високите нива на естроген могат да повишат риска от възникване на рак на млечната жлеза. Естрогенът и синтетичните съединения със свойства, подобни на естрогена, стимулират деленето на клетките в тъканите на млечната жлеза и оказват влияние върху други хормони с подобно действие.
Изследователският екип на молекулярния биолог д-р Филипа Дарбре от Университета в Рийдинг изследва проби от 40 жени в Англия, претърпели мастектомия в периода между 2005 и 2008 заради първичен карцином на гърдата. Събрани са общо 160 проби – по 4 от всяка жена. В 99 % от тъканните проби е открит поне един вид парабен, като в 60 % от пробите са открити 5 вида.
Според главния изследовател естерната форма на парабените, открити в туморите, показва, че източникът им е нещо, което се прилага върху кожата, като дезодорант, крем или спрей за тяло. Резултатите биха могли да обяснят и защо 60% от всички тумори на млечната жлеза се откриват в участък, който съставлява едва 1/5 от цялата гърда – горния външен квадрант, който е най-близо до подмишницата.
Откриването на парабени в туморни тъкани при рак на млечната жлеза, както и свойството на парабените да имитират действията на естрогена са довели някои учени до заключението, че е възможно парабените да са свързани с възникването на рак на гърдата и да настояват за задълбочени проучвания, които да потвърдят или отхвърлят такава връзка.
„Данните от това изследване не дават възможносткатегорично да се твърди, че парабените са причина за появата на туморите, но те може да са свързани с общото увеличаване на случаите на рак на гърдата. Предвид това, че ракът на гърдата е една от водещите причини за смърт при жените, както и това, че много висок процент млади жени използват дезодоранти, считам, че трябва да проведем добре финансирани задълбочени проучвания върху парабените и натрупването им в организма,” казва Фирип Харви, редактор на медицинското издание Приложна Токсикология (Journal of Applied Toxicology), публикувало изследването.
4) Ранен пубертет
Способността на парабените да имитират действията на някои хормони ги прави ендокринни дисруптори, вещества, които влияят отрицателно на ендокринната система. Ендокринната система отделя хормони в кръвообращението и има отношение към редица функции, свързани с репродукцията, отделянето, храносмилането и метаболизма. Ню Йорк Таймс (New York Times) съобщава, че ендокринните дисруптори, като парабените, могат да доведат до ранен пубертет при подрастващите. През последните няколко десетилетия ендокринолозите наблюдават все по-ранно настъпване на пубертета, дори при момичета на възраст осем години. Ендокринните дисруптори могат да доведат и до уголемяване на тестисите и развиване на гръдна тъкан при момчета.
5) Намален брой на сперматозоидите
Парабените могат да окажат негативно влияние и върху репродуктивната система на мъжа. В едно изследване, проведено от Изследователската Лаборатория по Обществено Здраве на Токио (Tokyo Metropolitan Research Laboratory of Public Health), учените прилагат парабени върху 3-седмични плъхове. След четири седмици учените изследват плъховете и установяват, че производството на сперма е значително намалено, пропорционално на приетото количество парабени. При плъховете, приели най-високите дози парабени, съизмерими с допустимия дневен прием на парабени в Европа и Япония, е измерен и най-значителен спад в концентрацията на сперматозоиди.
За да избегнете парабените в козметиката, четете внимателно състава върху етикетите на продуктите. Всички продукти в www.organicshop.bgса с проверено съдържание и са 100% свободни от парабени. 
 
Изтеглете си безплатно джобен наръчник на вредните съставки в козметиката: ТУК

Източници:
Ако сте харесали тази публикация, я споделете с приятелите си.

Бяхме ли ти полезни? Абонирай се за още тук.

* задължителни полета

Прочети още →
Автор: Руслана Тончева

По време на бременност е добре да избягвате козметични продукти, които съдържат опасни за развитието на плода съставки и които могат да доведат дори до спонтанен аборт. Ето кои са те:

Ретиноиди
Използват се в козметиката за почистване на запушванията на порите на мастните жлези, които причиняват акне и псориазис. Смята се, че ретиноидите могат да противодействат на слънчево изгаряне, намаляват бръчките, лекуват и в някои случаи предотвратяват някои видове рак. При бременност са забранени, защото могат да доведат до спонтанен аборт и увреждания на бебето, ако се приемат през устата. Според някои изследвания нанасянето им върху кожата не води до същите последици, но не рискувайте. Можете да заместите ретиноидите като съставка с клиндамицин, метронидазол, еритромицин, бензолов пероксид, алфа хидрокси киселини и азелаинова киселина.

Фталати
Има ги сред съставките на лакове за нокти, червила, продукти против стареене, парфюми. Създават консистенция и блясък в козметичните продукти, помагат на парфюмите да ухаят по-дълго и да се абсорбират по-добре от кожата и на лака да не изсъхва. Според учените може да доведат до проблеми в репродукцията, особено при момчетата. Освен като четете внимателно етикетите, можете да се опитате да ги избегнете като купувате продукти „без аромат“.

Парабени

Наричат се още содов метилпарабен, метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен, бутилпарабен. Използват се като консерванти, които предотвратяват развитието на бактерии в лосионите, шампоаните, продуктите против стареене, кремовете против слънчево изгаряне, тоници и гримове. Смята се, че парабените нарушават хормоналния баланс. Метилпарабените са забранени в някои страни от Европейския съюз.

Изкуствени аромати

Намират се във всичко от овлажняващ лосион за тяло, парфюми и червила до кремове за тен и дезодоранти. Обикновено се използват, за да замаскират неприятната миризма на химикалите, които са сред съставките на продукта или за да го направят по-атрактивен. Ароматите в някои козметични средства са фирмена тайна и за това може да съдържат нещо, което да представлява риск за вас и плода.

Толуен

Нарича се още метилбензен и се използва в продуктите за нокти. Представлява промишлен разтворител, който позволява на лака да се размаже плавно и да се залепи за нокътя. Съществува висок риск от отравяне и проблеми в развитието и репродукцията при вдишване. При излагане на големи количества толуен се увреждат мозъка и клетките.

Формалдехид

Има го в продуктите за коса и за подсилване на ноктите. Формалдехидът е консервант и дезинфектант. Доказана е връзката му с рака и репродуктивните проблеми. Забранен е в Япония и Канада.

Фенилендиамин
Използва се за боядисване на косата. Това е химикалът, заради който може би сте чували съвета да не се боядисвате, докато сте бременна. В големи количества той също води до проблеми в развитието, репродукцията, канцерогенен е и е невротоксичен.

Оксибензон

Съставка в кремовете против слънчево изгаряне, тъй като абсорбира ултравиолетовата светлина. Рисковете за здравето от оксибензона не са толкова големи, колкото от ретиноидите, но все пак има опасност от хормонален дисбаланс и проблеми в развитието.

Освен тези химикали избягвайте още оловен ацетат, метилизотиазолинон и селен.

Източник: az-jenata.bg

Ако сте харесали тази публикация, я споделете с приятелите си.

Бяхме ли ти полезни? Абонирай се за още тук.

* задължителни полета

Прочети още →
Автори: Руслана Тончева и Боряна Златева

Представяме ви списък на най-често срещаните опасни съставки в козметиката. Той не е изчерпателен, но може да ви даде първоначална представа за това какво да търсите в етикетите на козметичните продукти:

DEA, TEA: Използват се в продукти като спирала, фон дьо тен и бебешки шампоани за тяло, като емулгатори и/или агенти за образуване на пяна. Environmental Working Group (EWG) са установили, че те са кожни сенсибилизатори и могат да образуват канцерогенни нитрозамини в кожата или тялото след абсорбирането им или при смесване с нитрозиращи агенти. Scorecard.org ги класифицира като респираторни токсини и носещи опасност от невротоксичност и имунотоксичност. На етикетите се изписват като: DEA, diethanolamin, TEA, triethanolamine.

Dibutyl Phthalate: Най-често се използва в лака за нокти и продукти за третиране на нокти. Счита се за възможен токсин на репродуктивната система и развитието, потенциален ендокринен нарушител, кожен сенсибилизатор, токсин за имунната система, както и за стомашно-чревния тракт, черния дроб и бъбреците. Европейският съюз го класифицира като опасен за околната среда, силно токсичен за водните организми и го забранява за използване в козметиката. На етикетите се изписва като: dibutyl phthalate, DBP.

Formaldehyde: Използва се в продукти за третиране на нокти. Environmental Working Group (EWG) го класифицира като човешки карциноген, сенсибилизатор на кожата и белия дроб, стомашно-чревен, чернодробен и бъбречен токсин, както и невротоксин. На етикетите се изписва като: formaldehyde, formalin.

Парабени: Използват се широко като консерванти за инхибиране на микробния растеж в много продукти, вариращи от сапун за ръце до паста за зъби, както и в много храни. Класифицирани са като хормонално активни съставки от Cosmetics Ingredient Review. Има данни, че имитират естрогена в тялото и се откриват в гръдната тъкан. Environmental Working Group (EWG) счита, че парабените могат да нарушат ендокринната функция, което може да доведе до нарушения във фертилитета или развитието на плода. Също така е установено, че са кожен сенсибилизатор и токсин. На етикетите се изписва като: alkyl parahydroxybenzoate, butylparaben, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, isobutylparaben.

Petrolatum: Популярен и като вазелин, той е производно на минералното масло и се използва като омекотяваща или смазваща съставка в продукти като балсам за устни и грим за очите. Environmental Working Group (EWG) са установили, че тази съставка може да е замърсена с примеси, асоциирани с рака и други значими здравословни проблеми. Европейският съюз забранява петролата за употреба в козметиката. На етикетите се изписва като: petrolatum, petroleum jelly, mineral oil.

Propylene Glycol: Използва се като влагозадържащ агент в продукти, вариращи от хидратанти и шампоани до бебешка пудра и разтвори за почистване на контактни лещи. Environmental Working Group (EWG) са установили, че подобрява проникването, като променя структурата на кожата, което позволява на различни химикали да проникнат по-дълбоко в нея и увеличава количествата, които достигат до кръвоносната система. Според National Library of Medicine Haz-Map пропилен гликолът е кожен сенсибилизатор. Scorecard.org го счита за възможен респираторен токсин и агент, носещ риск от имунотоксичност и невротоксичност. На етикетите се изписва като: propylene glycol, proptylene glycol, 1,2-propanediol. Синтетични варианти: PEG (polyethylene glycol) and PPG (polypropylene glycol).

Sodium Lauryl/Laureth Sulfate: Използват се като пенливи агенти в различни продукти като шампоани, пяна за вана и паста за зъби. Environmental Working Group (EWG) ги счита за подобрители на проникването, които променят структурата на кожата, което позволява на различни химикали да проникнат по-дълбоко в нея и увеличава количествата, които достигат до кръвоносната система. На етикетите се изписва като: sodium laureth sulfate, sodium lauryl sulfate, sodium lauryl ether sulfate, anhydrous sodium lauryl sulfate, irium.

Talc: използва се в продукти като бебешка пудра, сенки за очи и крем против подсичане. Според EWG талкът може да е потенциално замърсен с опасни примеси, които се свързват с рака и други значими здравословни проблеми. Счита се за респираторен токсин. На етикетите се изписва като: talc, talcum.

Ако сте харесали тази публикация, я споделете с приятелите си.

Бяхме ли ти полезни? Абонирай се за още тук.

* задължителни полета

Прочети още →