Автор: Боряна Златева
Подхранващите свойства на бадемовото масло са познати от хилядолетия, то е въведено в аюрведическата медицина и ритуали преди повече от 5,000 години. 
Практикуващите Аюрведа в Индия използвали бадемовото масло за облекчаване на различни кожни състояния, както и при процедурите за релаксация и разкрасяване.

Маслото от сладък бадем (Prunus Amygdalus Dulcis) се извлича от ядките на бадемовото дърво чрез студено пресоване. То е бледо жълто на цвят и има лек сладникав аромат на ядки. Бадемовото масло съдържа важни минерали и витамини, които подмладяват кожата и стимулират растежа на косата: А, В1, В2, В6 и особено витамин Е (един от най-мощните антиоксиданти). То е много подходящо за сухата кожа, но може да се използва за всеки тип кожа, стига да не сте алергични към ядки.

Маслото от сладък бадем е универсално и предпочитано от масажисти и ароматерапевти, тъй като не само има благотворен ефект при болки в мускулите и ставите, но е и великолепна грижа за кожата. В ароматерапията маслото от сладък бадем често се използва като носител (базово масло) за разреждане на етерични масла – мирисът му е много дискретен и не пречи на ароматите им.

Виталност и сила за косата и скалпа


Бадемовото масло е идеално средство за подхранване на косата – то съдържа витамин В6, магнезий и желязо, както и омега-6 мастни киселини, които стимулират растежа на косата и играят важна роля за регенериране на кожата.

Маслото от сладък бадем заздравява косата и хидратира и успокоява сухия и сърбящ скалп. Ако страдате от суха коса, съвсем малко количество бадемово масло, приложено с масаж върху скалпа, ще я преобрази. Внимателно масажирайте малко бадемово масло по скалпа и косата, оставете го да подейства около 15 мин. и след това измийте с шампоан. Косата ви ще бъде по-жива и лъскава след тази процедура.

Редовното масажиране на скалпа с бадемово масло може да помогне и в предотвратяването на косопада. То подсилва космените фоликули, изглажда външния слой на косъма, придава му блясък и предотвратява накъсването и цъфтенето. Като подхранва косъма от корена до върха, бадемовото масло заздравява косата и я прави по-гъста. Опитайте масаж с бадемово масло, преди да прибегнете до скъпи продукти с неясен химичен състав.

Здраве и хидратация за кожата

Ползите на маслото от сладък бадем за кожата – най-големият орган на нашето тяло – са многобройни.


Бадемовото масло подобрява вида и състоянието на кожата, като помага за задържане на влагата в нея, намалява бръчките и я прави мека и еластична. То е естествен хидратант, който е подходящ за почти всеки тип кожа, дори за свръхчувствителната и за нежната бебешка кожа, тъй като не е много мазно и се абсорбира лесно.

Маслото от сладък бадем е богато на витамин Е и има изключително благотворен ефект при суха, напукана и сърбяща кожа, дори при състояния като псориазис, дерматит и екзема, както и при слънчеви изгаряния. Неговото успокояващо и интензивно хидратиращо действие облекчава и заздравява кожата.

Бадемовото масло рехидратира кожата и намалява фините линии и бръчици, но малко хора знаят, че то има и чудесен ефект при тъмни кръгове около очите. Ако страдате от този проблем, търсете продукти за околоочна грижа с бадемово масло в състава.

Маслото от сладък бадем има великолепен ефект върху кожата и косата. Трябва да го избягвате само, ако имате алергия към ядки. Винаги предпочитайте козметични продукти с растителни масла, които хидратират, подхранват и защитават кожата, и избягвайте тези с течен парафин (минерално масло) в състава.

Ние ви препоръчваме:

Organic Surge – Био маска за лице Първа Класа
Organic Surge – Био нежно почистващо мляко
Lavera – Олио Baby & Kinder
Lavera – Крем Baby & Kinder
Terre d’Oc – ВВ крем за сияйна кожа 952 Пясъчна роза


Източници:

Ако сте харесали тази публикация, я споделете с приятелите си.

Бяхме ли ти полезни? Абонирай се за още тук.

* задължителни полета

Прочети още →
Автор: Боряна Златева

„История на козметиката“ е образователно филмче с иновативен подход, създадено от неправителствените организации The Story of Stuff Project и Campaign for Safe Cosmetics.
Филмчето разглежда въпросите:
- Какво всъщност съдържат козметичните продукти.
- Защо големите компании използват толкова много химикали в производството на козметика.
- Доколко в действителност имаме избор, когато търсим безвредни продукти за себе си и за семейството си.

Ако сте харесали тази публикация, я споделете с приятелите си.

Бяхме ли ти полезни? Абонирай се за още тук.

* задължителни полета

Прочети още →
Автор: Руслана Тончева

Морето е източник на енергия и здраве още от древността. Лечебните свойства на водата и въздуха на морето са несравними и са един от най-добрите начини да се погрижите за вашето здраве и здравето на детето ви.

Морето ни дарява с огромно количество минерали, които подобряват обмяната на веществата, а йодът, на който солената вода е много богата, активизира работата на мозъка и щитовидната жлеза. Престоят на плажа е препоръчителен за хората, които страдат от хронични УНГ заболявания и често ги застигат простуди.

Морският въздух е зареден с отрицателни йони и е наситен с озон. Той бетонира имунитета и засилва противостоенето ни на инфекциите и стреса. Всяка струя морски въздух действа като естествен антибиотик.

Дори и водораслите съдържат куп полезни елементи: цинк, желязо, йод, хлор, флуор, растителни протеини, въглехидрати, витамини А, В, С и Е. Водораслите оказват стимулиращо въздействие върху тъканите. Активните вещества от тях проникват в кожата, усилват разлагането на подкожните мазнини и активират обновлението на епидермиса. 


Всички майки се вълнуват кога могат да заведат най-рано бебето си на море. За да се възползвате максимално от полезното влияние на морето и плажа, трябва да се придържате към някои съвсем прости правила за безопасност. Тук ще се опитам да обобщя най-важните от тях, които са базирани както на мненията на специалисти, така и на личния ми опит.

Голяма част от педиатрите се приддържат към теорията, че не е препоръчително да водите бебето на плаж преди 6 месечна възраст. Това твърдение се базира на факта, че не се препоръчва прилагането на слънцезащитни продукти на бебета по-малки от 6 месеца. Това, разбира се, не означава, че трябва напълно да се лишите от морска почивка, ако детето е по-малко, но със сигурност ще трябва да сте изключително предпазливи по отношение на защитата от слънцето.

Кои са нещата, които трябва да спазвате:

1. Изберете най-подходящото време на деня за плаж с малко дете. Избягвайте престоя на плаж в часовете между 12:00 ч. и 16:00 ч.

2. Защитете възможно най-добре детето от прегряване и слънчево изгаряне.

a. Детето трябва да бъде на сянка и защитено много добре от слъцето: непременно със шапка, по възможност с блуза или бански с UV защита. Такива се продават вече и България и са изключително добро решение за малчуганите, които вече ходят и е трудно да бъдат задържани на едно място. Те са и най-добрият начин да предпазите децата от изгаряне във водата.

b. Отделете специално внимание на слънцезащитните продукти за детето. Най-безопасни за бебета и децата са тези с минерални филтри. Такива филтри са цинковият оксид и титаниевият диоксид. Те са широкоспектърни, т.е. защитават както от UVA така и UVB лъчите, изграждат физическа бариера срещу вредните слънчеви лъчи. Те са хипоалергенни, не проникват в кожата, за разлика от слънцезащитните продукти с химични филтри, и действат мигновено щом се нанесат. Те са единствените одобрени от FDA за прилагане върху малки деца. Повече за слънцезащитните продукти и какъв SPF фактор да изберете можете да прочететe ТУК. 


c. Давайте често течности на детето, съобразени с възрастта му.

3. Съчетайте полезното с приятното. Най-малките деца често се плашат от шума на морските вълни, когато се опитвате да ги потопите в морето. Затова, ако детето е съвсем малко (на възраст под 2 г.) носете на плажа малък надуваем басейн, който напълнете с морска вода сутринта, и щом водата се стопли от слънцето сложете в него малчугана да си играе. Така детето ще се радва на лечебните свойства на водата и ще се забавлява в безопасност. 


Приятна почивка!

Източници: bela.bg; zdrave.bg; babycenter.com

Ако сте харесали тази публикация, я споделете с приятелите си.

Бяхме ли ти полезни? Абонирай се за още тук.

* задължителни полета

Прочети още →
Автор: Боряна Златева
Бензофеноните, оксибензон и диоксибензон, притежават както полезни, така и вредни свойства и се срещат често в състава на слънцезащитни продукти, лакове за нокти, лосиони, кремове, червила и дори на слънцезащитни материи. Освен UVВ лъчите, те поглъщат добре и лъчите от UVА спектъра и това е основното им предимство. Оксибензонът обаче е една от най-дразнещите съставки в слънцезащитните спрейове и лосиони на пазара. Под въздействието на слънчевите лъчи това съединение може да атакува клетъчната ДНК и да доведе до повишени нива на свободните радикали, които са една от основните причини за стареене на кожата.

Оксибензонът, известен още като бензофенон-3, е едно от първите химични съединения, използвани в състава на слънцезащитните продукти, които имат свойството да поглъщат не само UVB, но и UVА ултравиолетовите лъчи. Тази способност на съединението се дължи на множество взаимодействия на молекулярно ниво. Като поглъща ултравиолетовите лъчи, оксибензонът предотвратява разлагането на други козметични съставки под въздействието на слънцето и затова често се използва в комбинация с други слънцезащитни агенти.

Под въздействието на светлината обаче оксибензонът може да атакува клетъчната ДНК и употребата му предизвиква критики още през 1993 г. поради голямото му сходство с бензофенона. В ЕС продуктите, предназначени за защита на кожата от слънцето, които съдържат над 0.5% оксибензон, трябва да имат предупреждение на етикета „съдържа оксибензон”.

Съществуват редица притеснения във връзка с абсорбцията на оксибензона през кожата. При едно проучване участниците са нанесли слънцезащитен продукт с 4% съдържание на оксибензон в състава и пет дни след локалното приложение са дали проба урина. Оксибензон е установен във пробите на всички участници, което показва натрупване на съединението в организма. През 2008 г. при подобно национално проучване на Центъра за Контрол и Предотвратяване на Заболяванията на САЩ (US Centers for Disease Control & Prevention) съединението се открива в 96.8% от всички изследвани проби урина.

За това съединение има данни, че действа като фотосенсибилизатор. Резултатът е повишени нива на свободните радикали под въздействието на светлината, което прави този химикал възможен фотокарциноген. (Повече за свободните радикали можете да прочетете в нашата блог-статия „Антиоксидантните свойства на етеричните масла”). Някои експерти дори считат, че е възможно фотомутагенните свойства на бензофеноните да допринасят за повишаващата се честота на меланом (рак на кожата) в световен мащаб.

Според Работната Група по Околната Среда (Environmental Working Group) вероятните опасни въздействия на оксибензона са няколко. 

  • Съществуват данни, че той прониква в кожата и може да предизвика фоточувствителност.
  • Като фотокарциноген, той води до повишени нива на вредните свободни радикали и проявява свойството да атакува клетъчната ДНК. По тази причина някои експерти считат, че може дори да се окаже допринасящ фактор за повишаващата се честота на меланом сред потребители на слънцезащитни продукти.
  • Някои проучвания показват, че оксибензонът има действия, сходни на хормона естроген, което предполага възможна роля на това съединение и при рака на гърдата.
  • Оксибензонът е дразнеща съставка, която може да провокира екзема.

В актуализираната си официална позиция по въпросите на ултравиолетовите лъчи и рисковете за деца и подрастващи (Pediatrics Vol. 127 No. 3 March 1, 2011 pp. 588 -597, Ultraviolet Radiation: A Hazard to Children and Adolescents) Американската Академия по Педиатрия препоръчва употребата на слънцезащитни средства, съдържащи оксибензон, да се избягва при деца и младежи.

Слънцезащитните продукти с минерални филтри (цинков оксид и титаниев диоксид) защитават кожата както от UVB, така и от UVA лъчите, и са особено препоръчителни за бебета, деца и хора с чувствителна кожа. Те не се разграждат под действието на слънчевите лъчи и не проникват в организма. Продуктите с минерални филтри имат и едно друго предимство – тъй като са физични филтри, т.е. образуват тънък слой от минерални частици върху кожата, те могат да се нанасят и непосредствено преди излагане на слънце.

Изтеглете си безплатно джобен наръчник на вредните съставки в козметиката: ТУК
Източници:

http://dermatology.about.com/cs/skincancers/a/uvaabsorb.htm

http://www.truthinaging.com/ingredients/oxybenzone

http://pediatrics.aappublications.org/content/127/3/588.full

Ако сте харесали тази публикация, я споделете с приятелите си.

Бяхме ли ти полезни? Абонирай се за още тук.

* задължителни полета

Прочети още →
Автор: Боряна Златева 

Минералното масло е широко разпространен петролен дериват.То няма абсолютно никакви подхранващи свойства и е известен карциноген. Независимо от това козметичната индустрия все още го влага в балсами за устни, лосиони, кремове, шампоани и дори в бебешкото олио. Проверявайте състава на продуктите, които купувате, за термини като “petroleum”, “liquid paraffin”, “mineral oil”, “petroleum jelly”.

Петролатумът или петролното желе (рetroleum jelly) е открито при работата на първите нефтени платформи в САЩ. Тази желатиноподобна субстанция създавала проблеми на работниците, но те твърдяли, че помага при заздравяването на лезии от изгаряния. Вероятно в резултат на водонепроницаемия слой, който образува и който създава бариера срещу микробно замърсяване. Впоследствие обаче се оказва, че не трябва да се използва при изгаряния, тъй като запечатва топлината в кожата и води до образуването на пришки.
Как да го разпознаете на етикетите на продуктите:
Можете да срещнете петролатумът като „вазелин”, „минерално масло” или „течен парафин”.
Вазелинът (рetrolatum) е всъщност бяло петролно желе. Той от години има славата на хидратант и се среща в състава на по-евтините кремове и лосиони, въпреки че можете да го откриете и в по-скъпа козметика. Всъщност вазелинът няма хидратиращи свойства, защото не прониква в кожата. Сами можете да се убедите в това, тъй като той оставя мазен слой и е много трудно да се втрие.
Минералното масло също е страничен продукт от производството на петрол. То няма мирис и е евтино. Влага се в състава на фармацевтични продукти, конвенционална козметика (кремове за лице, лосиони за тяло, сапуни и бебешко олио).Минералното масло е основна съставка в повечето марки бебешко олио. Ако използвате олио на базата на минерално масло, кожата Ви ще остане мазна в продължение на часове след нанасянето, тъй като основната съставка не попива в кожата.
Петролните деривати като минерално масло, течен парафин и вазелинса в списъка на забранените съставки при сертификацията на натурална и органична козметика. Ето защо:
1. Минералното масло образува плътен слой върху кожата, който възпрепятства нормалния процес на потене, чрез който се елиминират и токсини.
2. Минералното масло запушва порите и по този начин създава условия за образуване на черни точки и възпаления на космените фоликули. То пречи и на заздравяването при някои кожни раздразнения(напр. акне и кожни раздразнения в резултат на бръснене).
3. Възпрепятства абсорбцията на витамини, минерали и нутриенти, които се съдържат в козметичните продукти.
4. Забавя регенерацията на епидермиса. Това е един от основните фактори за преждевременното стареене на кожата. Според учени от Университета Джонс Хопкинс (Johns Hopkins University)минералното масло е вторият по важност фактор след слънцето за появата на признаци на преждевременно стареене.
5. Продължителната употреба на минерално масло може да доведе до изсушаване на кожата. Покрита с такъв непроницаем слой, кожата престава да произвежда липиди – естествената бариера, която я предпазва от загуба на влага.
6. Минералното масло няма подхранващи свойства.

Канцерогенни свойства?
Минералното масло може да е замърсено с канцерогенни съставки в резултат на химикалите и процесите, използвани в процеса на производство. Петролни деривати са открити в тумори на млечната жлеза, те пречат на нормалните функции на кожата, водят до преждевременно стареене и влошават акнето.
-    Проучване на Колумбийския Университет (Columbia University) открива връзка между полицикличните ароматни хидрокарбони (РАН) – петролни замърсители – и рака на гърдата. Проучването показва, че при жени с рак на гърдата е 2.6 пъти по-вероятно да се открият повишени нива на PAH в тъкани от млечната жлеза, отколкото при жени без рак на гърдата.
-    В проучване на Herb Research Foundation се казва, че кожата абсорбира до 60% от химикалите в продуктите, с които влиза в контакт, и тези химични съединения стигат до кръвообращенито. Компанията Organic Make-up отбелязва, че минералното масло, което се влага в козметични продукти за лесното им и гладко нанасяне, улеснява системното проникване на химикали и пречи на кожата да диша.
-    Поглъщането и абсорбцията на карциногени, като никотин, замърсители на околната среда и химични добавки, повишава нивата на свободни радикали, които могат да ускорят процесите на стареене и износване на кожата и органите. Петролатумът, който се съдържа в много козметични продукти, може да предизвика алергии, кожни раздразнения и обриви. Липсата на достатъчно кислород може да доведе до клетъчно увреждане и смърт и по този начин да предизвика преждевременно стареене.
-    Петролатумът може да предизвика фоточувствителност и да засили вредните въздействия на слънчевите лъчи. Въпреки че се влага в козметични продукти и балсами за устни с цел защита, той всъщност може да наруши естествените механизми на овлажняване и да доведе до изсушаване и напукване на кожата.
Растителните масла са по-доброто решение, защото са по-близки до себума – естествения овлажнител, който кожата образува. Те подхранват кожата, като не пречат на естествените и функции – потене, елиминиране на токсини, абсорбция на хранителни вещества и минерали. Сред растителните масла, които са сходни на себума, са маслото от гроздови семки, авокадо, карите (шея), жожоба, маслина.
Изтеглете си безплатно джобен наръчник на вредните съставки в козметиката: ТУК

Източници:

Ако сте харесали тази публикация, я споделете с приятелите си.

Бяхме ли ти полезни? Абонирай се за още тук.

* задължителни полета

Прочети още →
Автор: Руслана Тончева

По време на бременност е добре да избягвате козметични продукти, които съдържат опасни за развитието на плода съставки и които могат да доведат дори до спонтанен аборт. Ето кои са те:

Ретиноиди
Използват се в козметиката за почистване на запушванията на порите на мастните жлези, които причиняват акне и псориазис. Смята се, че ретиноидите могат да противодействат на слънчево изгаряне, намаляват бръчките, лекуват и в някои случаи предотвратяват някои видове рак. При бременност са забранени, защото могат да доведат до спонтанен аборт и увреждания на бебето, ако се приемат през устата. Според някои изследвания нанасянето им върху кожата не води до същите последици, но не рискувайте. Можете да заместите ретиноидите като съставка с клиндамицин, метронидазол, еритромицин, бензолов пероксид, алфа хидрокси киселини и азелаинова киселина.

Фталати
Има ги сред съставките на лакове за нокти, червила, продукти против стареене, парфюми. Създават консистенция и блясък в козметичните продукти, помагат на парфюмите да ухаят по-дълго и да се абсорбират по-добре от кожата и на лака да не изсъхва. Според учените може да доведат до проблеми в репродукцията, особено при момчетата. Освен като четете внимателно етикетите, можете да се опитате да ги избегнете като купувате продукти „без аромат“.

Парабени

Наричат се още содов метилпарабен, метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен, бутилпарабен. Използват се като консерванти, които предотвратяват развитието на бактерии в лосионите, шампоаните, продуктите против стареене, кремовете против слънчево изгаряне, тоници и гримове. Смята се, че парабените нарушават хормоналния баланс. Метилпарабените са забранени в някои страни от Европейския съюз.

Изкуствени аромати

Намират се във всичко от овлажняващ лосион за тяло, парфюми и червила до кремове за тен и дезодоранти. Обикновено се използват, за да замаскират неприятната миризма на химикалите, които са сред съставките на продукта или за да го направят по-атрактивен. Ароматите в някои козметични средства са фирмена тайна и за това може да съдържат нещо, което да представлява риск за вас и плода.

Толуен

Нарича се още метилбензен и се използва в продуктите за нокти. Представлява промишлен разтворител, който позволява на лака да се размаже плавно и да се залепи за нокътя. Съществува висок риск от отравяне и проблеми в развитието и репродукцията при вдишване. При излагане на големи количества толуен се увреждат мозъка и клетките.

Формалдехид

Има го в продуктите за коса и за подсилване на ноктите. Формалдехидът е консервант и дезинфектант. Доказана е връзката му с рака и репродуктивните проблеми. Забранен е в Япония и Канада.

Фенилендиамин
Използва се за боядисване на косата. Това е химикалът, заради който може би сте чували съвета да не се боядисвате, докато сте бременна. В големи количества той също води до проблеми в развитието, репродукцията, канцерогенен е и е невротоксичен.

Оксибензон

Съставка в кремовете против слънчево изгаряне, тъй като абсорбира ултравиолетовата светлина. Рисковете за здравето от оксибензона не са толкова големи, колкото от ретиноидите, но все пак има опасност от хормонален дисбаланс и проблеми в развитието.

Освен тези химикали избягвайте още оловен ацетат, метилизотиазолинон и селен.

Източник: az-jenata.bg

Ако сте харесали тази публикация, я споделете с приятелите си.

Бяхме ли ти полезни? Абонирай се за още тук.

* задължителни полета

Прочети още →
Автор: Руслана Тончева

Появят ли се първите слънчеви лъчи темата за слънцезащитата става много актуална. В последните години се отделя много внимание на различните нива на защита, разликата между UVB и UVA защитата, но рядко се споменава за разликата между минералните и синтетичните филтри в слъцезащитните продукти. Аз лично за първи път се натъкнах на термина „минерални филтри“ преди 4 години, когато бях бременна и получих много тежка алергия в следствие на взаимодействието на слънцето с химикалите в козметичните продукти, които ползвах. Тогава дерматологът ми каза отсега нататък да използвам само слънцезащита с минерални филтри. За съжаление био слънцезащитните продукти на българския пазар са изключително ограничени като предлагане и е чудесна новина, че продуктите на Lavera, които са сред най-добрите в Европа, вече ще бъдат достъпни и за нас.

Ето и кратко описание на предимствата на минералните филтри в слънцезащитната козметика:
- Безопасни за цялото семейство, включително бебета и деца над 6-месечна възраст.
- Минералните филтри създават почти невидим филм върху повърхността на кожата, който отразява вредните UV-A, B и C лъчи, без да има необходимост от химически филтри. Кожата е защитена срещу слънчево изгаряне и преждевременно стареене, причинени от вредното влияние на слънцето.
- Водоустойчива формула, която действа мигновено, за разлика от синтетичните слънцезащитни продукти, които трябва да се нанасят поне половин час преди излагане на слънце.
- Не съдържат токсичните оксибензон и цетил цинамати, които имитират ефектите на естрогена в тялото и може да доведат до хормонални смущения.
- Не съдържат полиетилен гликол, поради което не причиняват кожни раздразнения, провокирани от слънцето.
- Идеални за чувствителна кожа със слънцезащитен фактор от SPF15 (93% защита срещу UVB) и SPF20 (95% защита срещу UVB).
- Продуктите са напълно биоразградими и са безвредни за кораловите рифове.

Ако сте харесали тази публикация, я споделете с приятелите си.

Бяхме ли ти полезни? Абонирай се за още тук.

* задължителни полета

Прочети още →